Ce ulei de masline folosim ?

In general folosesc uleiul de masline in bucatarie, la salate dar si la gatit, nu la prajit. Mult timp nu mi-am pus problema ce ulei de masline cumpar, luam ce gaseam la oferta prin Kaufland sau Auchan. Asta pana cand o doamna foarte draguta de la Ki Life mi-a prezentat niste uleiuri de masaj care aratau si miroseau foarte bine si pe care le-am si testat. Cum nu eram foarte hotarata ce sa iau si mi se pareau si destul de scumpe, doamna respectiva mi-a spus ca pot sa folosesc pentru hidratare banalul ulei de masline, cu conditia sa fie extra virgin. Apoi mi-a explicat ca pot testa daca intr-adevar este extra virgin lasandu-l peste noapte in frigider. Dimineata uleiul ar trebui sa fie sub forma solida. Cu alte cuvinte…daca scrie pe ambalaj ca e extra virgin nu inseamna ca asa si este ? Ei bine, se pare ca nu. Ajunsa acasa, ma uit pe sticla de ulei si vad ca e facuta din pomace, adica din resturile obtinute in urma presarii la rece a maslinelor tratate cu solventi de petrol, dupa care are loc un proces de rafinare . Bineinteles ca prin rafinare si tratare la temperaturi mari se pierde mare parte din proprietatile benefice si pe deaspura uleiul rezultat poate contine impuritati ce pot provoca aparitia cancerului (se numesc PAH – polycyclic aromatic hydrocarbons ). Ma decid ca data viitoare cand ajung in supermarket sa cumpar un ulei extra virgin si sa nu mai dau banii pe prostii de genul Pomace Oil. Citesc un pic si aflu ca uleiul extra virgin se gaseste in sticle inchise la culoare, pentru a nu se altera, si este de preferat ca sticla sa aiba dop de pluta. Foarte importanta la uleiul de masline extra virgin este aciditatea, care nu trebuie sa depaseasca 0,8 %. Ajunsa in supermarket, iau la rand sticlele de ulei si observ cu stupoare ca nu exista nici o marca la care sa fie precizata aciditatea, gasesc 2-3 care sunt in sticla inchisa la culoare dar nici una cu dop de pluta. Cumpar o sticla, Picassol parca se numeste, este destul de vascos si miroase a masline dar nu a trecut testul cu frigiderul. Vara asta am mai cumparat o sticla din Croatia, sperand ca este de calitate superioara. Nici acesta nu a trecut testul cu frigiderul si este si mult mai subtire. Acum nu stiu cat de veridic e testul asta, am tot citit despre subiect si parerile sunt impartite. Clar este ca uleiul de masline este cel mai falsificat ulei din lume, am citit un articol conform caruia la un control de calitate al uleiului de masline realizat in SUA a reiesit ca doar 4% din uleiul testat era cu adevarat extra virgin.
In concluzie … ce ulei de masline folosim ? De unde il cumparam si cum ne asiguram ca este cu adevarat extra virgin ?Nu am gasit inca un raspuns, poate ma ajutati voi.

Acest articol a fost publicat în Cosmetice naturale și etichetat . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

13 răspunsuri la Ce ulei de masline folosim ?

  1. sil spune:

    cum cum? eu il folosesc pe cel ce masline de-o groaza de vreme si nu mi-a dat niciodata prin cap ca ar putea fi fake. treaba asta cu solidificarea la frigider ca si test cred ca e plauzibila pentru ca am uleiul de cocos de la Akmuti si de comporta exact asa. na si stateam asa linistitata ca ma rasfat cu ingredinte de calitate… pfff…

  2. Diana spune:

    Si eu mi-am pus de multe ori intrebarea aceasta…mai ales ca unele uleiuri de masline pe care le-am nimerit, miroseau ciudatel. M-am hotarat sa incerc un ulei de masline de la un magazin bio dar inca nu mi-am permis…e ceva mai scump.

    • M-am gandit si eu la varianta asta cu magazinul bio, am vazut la Ki-Life si la un magazin online ce o sa apara in curand. Este insa o varianta destul de scumpa, mai ales ca eu folosesc foarte mult in bucatarie uleiul de masline. Pentru corp il folosesc mai rar iar pe fata am facut o alergie de la el, dar nici nu sunt sigura ca era cu adevarat extra virgin.

  3. Adelina spune:

    Eu mi-am luat din Italia câţiva l de ulei de măsline. În vară îl ţineam şi în frigi şi chiar se solidifica. Am mai văzut la magazinele greceşti ulei de măsline de calitate. Unul e chiar lângă piaţa Matache.

    • O sa caut si la magazinele grecesti, multumesc pentru idee. Intre timp am mai cumparat ulei de masline bio de la Olivo si am mai gasit ulei de masline grecesc la magazinul Naturalia. Preturile sunt mai mari decat cele din supermarket dar macar stiu ca este bun uleiul.

  4. Catalin spune:

    Vand ulei de masline natural extra virgin, preset la rece nefiltrat, cu analiza chimica facuta in laborator , fara chimicale si ingrasaminte , uleiul are 0,18 % aciditate si 99,82% zeama din maslin. Este un ulei fabricat in Grecia pentru consumul personal si pentru vanzare, garantam ca este de o calitate mult superioara tuturor uleiurilor disponibile pe piata din Romania.
    Pret 20ron litru. Pentru alte informatii sunati la nr 0764941840 Catalin

  5. Hristos spune:

    la pretul de 20 de ron nu poate fi un ulei de masline adevarat , avind in vedere ca pentru a avea grija de 300-400 de maslini , sa ii tai crengile , sa nu il lasi sa creasca in inaltime , sa culegi maslinele di copan una cite una fara sa aduni si ceea ce cade pe jos si sa le amesteci , sa le duci la storcator cu presare la rece sa cumperi dnk-uri , acele recipiente speciale in care uleiul nu prezinta modificari di sa il depozitezi , toate sunt costuri si mai jos de 40 de ron nu poate ajunge si in romania in cazul in care cumperi un litru , in cazul in care faci afaceri cu acesta pretul cel mai jos posibil este de 36 de ron si un alt comerciant sa ii dea mai departe . imi pare rau ca trebuie sa te anunt domnule prieten dar 20 de ron nu se poate decit la o plantatie de maslini care nu ai grija de ea . HRISTOS 0757159270 , 0030. 693.6494649 Da aciditatea trebuie sa fie pina in 1% ca sa fie un ulei sanatos , este adevarat ca uleiul cu aciditate de 4-5 % este mai greu se foloseste la salate , dar nu si la mincare , nu trebuie sa fie filtrat , presat la rece si in functie de cit se ocupa de plantatie mai mult cu atit uleiul este mai calitativ.

  6. Catalin spune:

    D-l Hristos, in cazul in care sunteti atat de cunoscator, va invit sa incercati, si apoi sa va dati cu parerea, daca este sau nu ulei de masline, extravirgin, si ce calitate are. Va asigur ca analiza chimica falsa nu face niciun laborator, si totodata va invit sa realizati ca orice firma nou infiintata se gandeste mai putin la profit si mai mult la acumulare de clienti. Asa ca daca aveti de comentat, mai intai incercati produsul, si apoi aveti amabilitatea de a comenta defavorabil. Multumesc!

  7. irina pancu spune:

    Cand uleiul e nefiltrat si proaspat -nu au trecut 6 luni de la presare ,in frigider devine solid .Cu cat se curata mai mult ,cu atat de solidifica mai greu -are nevoie de mai multe zile in frigider .
    Uleiul imbuteliat este filtrat si cred ca din acesta cauza nu a trecut testul.
    Un ulei de calitate cu o aciditate la presare 0,3-0,4 % daca e pastrat in conditii bune,adica nu intra in contact cu lumina si aerul ,nu-si schimba aciditatea in primul an ,sau doar foarte putin .
    Un ulei care are o aciditate de 1% la presare ,are gust rau chiar cand e proaspat proaspat .
    Mai multe amanunte vei gasi aici;
    http://irina-ratacita.blogspot.gr/

  8. BUNA ZIUA, DOAMNA ARE MARE DREPTATE CU ULEIUL DE MASLINE IN ROMANIA NU EXISTA NICI UNUL NATURAL. NU VREAU SA FAC APOLOGIA ULEIULUI ” NOSTRU” DE MASLINE DEOARECE EU LOCUIESC IN sPANIA DE 16 ANI SI SUNT DELEGATUL FABRICII DE ULEI DE MASLINE EXTRAVIRGIN PRESAT LA RECE IN ROMANIA. ULEIUL ORIGINAL SI NATURAL DE MASLINE SE POATE TESTA IN 2 FORME: UNUL ESTE ACELA SA-L PASTREZI O NOAPTE LA FRIGIDER SI A DOUA ZI , NU TREBUIE SA-L GAESTI SOLID CI TREBUIE SA AIBA PE FUND O DEPUNERE CAM DE 2 DEGETE. ACESTA ESTE NATURAL SI ORIGINAL NEMANIPULAT . SI A DOUA FORMA DE TESTARE ESTE SA PUI ULEIUL INTRO TIGAIE SI SA-I DAI FOC PE DEDESUBT. DACA ULEIUL INCEPE SA SE INTINDA INSEAMNA CA ESTE NATURAL SI NEMANIPULAT, DAR DACA ULEIUL INEPE SA SCOAT FUM ESTE FOARTE TOXIC SI NEBENEFIC DECI MANIPULAT. ca forma de promotie a firmei noastre in romania care este o sucursala a fabricii spaniole aici , va ofer gratis o sticla de ulei natural premiat la paris anul acesta si cu niste beneficii incredibile. Cine vrea sa le trimit cate o sticla sa-l guste ABSOLUT GRATIS va rog sa-mi trimiteti un email la adresa : lavinia.niculae@equitasmarket.com si a doua zi il aveti oriunde in romania. Ceea ce nu stim in Romania este ca Spania este cea mai mare si calitativ producatoare din Europa de ulei de masline. II INTRECE PE DEPARTE PE GRECI SI PE ITALIENI CARE VIN LA NOI CUMPARA ULEIUL SI DINTR-O TONA FAC 10 TONE SI APOI ISI PERMIT BINEINTELES SI UN PRET FOARTE MIC. vA ROG CAUTATI IN INTERNET INFORMATII DESPRE ULEIUL DE MASLINE SPANIOL CARE ESTE CU ADEVARAT , DATORITA CLIMEI SOLULUI IN CARE CRESC MASLINII, CEL MAI NATURAL SI BENEFIC PENTRU SANATATE. iN SPANIA OAMENII FAC CURE DE CATE 3 SI 6 LUNI SI ALTII SI MAI MULT SI S-AU VINDECAT DE CANCER LEUCEMIE BOLI ALE PIELII SI ATENTIE FOARTE IMPORTANT ESTE CEL MAI BUN SI NATURAL REMEDIU IMPOTRIVA ANXIETATII SI DEPRESIEI. CINE VREA INFORMATII IN ACEST SEND SI DESPRE CUM SA FOLOSEASCA ULEIUL DE MASLINE PENTRU REMEDIEREA UNOR BOLI VA ROG SA-MI SCRIE . sI SA STITI CA MASLINA ESTE FRUCTUL CU CEL MAI MARE CONTINUT IN FIER DIN CATE EXISTA IN LUME. SI NOI ACUM PENTRU POST🙂 AM ADUS UN PATEU DIN MASLINE NEGRE 305 GRAME LA 10 LEI DE TE LINGI PE BUZE. PRETUL ESTE DE 10 LEI CUTIUTA SI LA 12 BUCATI CAT ARE O CUTIE PRETUL ESTE DE 9 LEI. CINE VREA II TRIMIT GRATUIT SI UN PATEU. O ZI BUNA TUTUROR.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s